REGIO – een aantal drukke plekken in Rotterdam wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf woensdag 5 augustus. Deze plicht wordt als pilot ingesteld door Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, aanvullend op de 1,5 meter regel. De pilot volgt op de conclusie van het RIVM dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar.

De draagplicht geldt in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, op straat en in winkels. Het betreft de winkelgebieden in het centrum van Rotterdam (oa Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel), de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte alsmede de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De komende dagen wordt bekeken of dit ook gaat gelden voor de overdekte winkelcentra Keizerswaard en Binnenhof.

De maatregel geldt van 06.00 – 22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen.

centrumgebied mondkapjesplicht

Het gebied in het centrum waar de mondkapjesplicht geldt van 06:00-22:00 uur.

De verplichting wordt niet ingevoerd op locaties waar al landelijke maatregelen gelden, zoals in horeca, musea of sportscholen, omdat daar al veel wordt gewerkt met reservering, begeleiding en placering. Het betreft enkel de eerdergenoemde gebieden waar drukte minder te reguleren is.

De komende dagen worden in de aangewezen gebieden borden neergezet om mensen op de maatregel te wijzen. Op de locaties worden op woensdag 5 augustus mondkapjes uitgedeeld, om mensen zoveel mogelijk te ondersteunen in het opvolgen van deze maatregel. Mensen die de maatregelen niet opvolgen worden hierop aangesproken. Dit kan leiden tot het verzoek het gebied te verlaten of een boete.

De voorzitter van de veiligheidsregio is blij dat de pilot wordt opgestart: “In afwachting van de landelijke kaders, zijn regionaal al voorbereidingen getroffen voor deze maatregel. Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving. We staan klaar om de pilot in gang te zetten en hopen dat het mensen helpt om op een veilige manier te verblijven in de stad en voldoende afstand te houden tot elkaar.”

Deze website gebruikt cookies. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten